De kosten koper bestaan uit de kosten voor de hypotheekadviseur, de kosten voor het Kadaster, de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris. Meestal is de koper degene die alle notariskosten, die horen bij de overdracht van het huis, betaalt.

Kosten kadaster

Het kadaster berekent u kosten voor het inschrijven van de leveringsakte en de hypotheekakte en de onderzoeken van de notaris. De betaling gaat via de notaris, omdat hij de inschrijving  regelt.

Overdrachtsbelasting

Als u een bestaand huis koopt, moet u overdrachtsbelasting betalen. De notaris regelt de aangifte en maakt het bedrag over naar de Belastingdienst. U hoeft dat dus niet zelf te doen. Koopt u een nieuwbouwwoning dan betaalt u geen overdrachtsbelasting. In plaats daarvan betaalt u BTW. Ook de BTW wordt door de notaris overgemaakt naar de verkoper.

Notariskosten

Daarnaast betaalt u de notaris voor zijn werkzaamheden. Sommige werkzaamheden zijn standaard, andere niet. Moet de notaris veel problemen oplossen of zijn er veel partijen bij de overdracht betrokken, dan kunnen de kosten hoger uitvallen dan het standaardtarief. Wie de kosten voor de notaris zal betalen, spreekt u af in het koopcontract.

kosten koper

Villa Wendtstein, Marum. Afgebroken 1929

Kosten verkoper

Meestal worden alle notariskosten die horen bij de overdracht van het huis, betaald door de koper, maar soms betaalt de verkoper (een deel van) deze kosten. Vooral bij nieuwbouwwoningen is dit laatste vaak het geval. Kosten die de verkoper zelf moet maken voor de verkoop van de woning, zoals het doorhalen van de hypotheek, het aflossen van een krediet en het oplossen van complicerende factoren ten aanzien van de verkoop, zoals bijvoorbeeld een echtscheiding of overlijden, betaalt de verkoper vanzelfsprekend zelf. De verkoper betaald de door hem ingeschakelde verkoopmakelaar.