Een paar weken geleden schreef ik over de eigen bijdrage bij opname in een AWBZ- zorginstelling, en ik was niet de enige. Ook in de landelijke pers en op TV werd er uitgebreid aandacht aan besteed. Begrijpelijk, want door de nieuwe regeling kan die eigen bijdrage fors hoger uitvallen. Ik kreeg dan ook veel vragen van bezorgde lezers. Voor mij reden om het er vandaag nog even weer over te hebben.
Ik noem u het voorbeeld van het echtpaar P. De heer P. is boer geweest en daarna zijn ze in het dorp gaan wonen. Er zijn twee kinderen en zes kleinkinderen. Onlangs is gebleken dat mevrouw P. beginnende dementie heeft en in de toekomst zal moeten worden opgenomen in een verpleeghuis. Een hele schok. De P’s hebben altijd hard gewerkt en sober geleefd. Ze hebben geen hypotheek en er staat wat spaargeld op de bank. Zou al het spaargeld èn de waarde van de woning straks op gaan aan eigen bijdrage? Dat is wel een heel grote teleurstelling. En dat terwijl iemand die er maar op los heeft geleefd en niets heeft, ook niets kan/hoeft betalen uit vermogen. Dat voelt niet goed. Meneer P. maakt een afspraak en we bespreken zijn situatie en wensen.
Wat betreft de woning kan ik hem direct geruststellen. De waarde daarvan valt fiscaal namelijk in box 1 en dat vermogen telt niet mee voor het vaststellen van de eigen bijdrage.
Wat wel meetelt, is het vermogen in box 3, te weten het spaargeld en de beleggingen. Als de heer P. niet ‘de hoofdprijs’ aan eigen bijdrage wil betalen, zal hij dus maatregelen moeten nemen om zijn spaartegoed te verlagen, bijvoorbeeld door schenkingen aan (klein)kinderen
Aangezien de peildatum voor het vaststellen van de eigen bijdrage als het ware 2 jaar ‘achter loopt‘, is het verstandig om zo snel mogelijk te handelen. Als P. in 2013 schenkingen aan zijn kinderen en/of kleinkinderen doet, is het ‘box 3 vermogen’ op peildatum 1 januari 2014 lager. Dit heeft echter pas invloed op de eigen bijdrage over het jaar 2016! Ook is het zo dat alleen het vermogen op 1 januari meetelt. Wordt bijvoorbeeld de woning in de loop van een jaar verkocht en de opbrengst nog in dat jaar geschonken aan de (klein)kinderen, dan is hieruit geen box 3 vermogen voor de ouders ontstaan. De opbrengst van de woning telt in dat geval ook niet mee voor de vaststelling van de eigen bijdrage voor de AWBZ.
Daarnaast adviseer ik de heer P., om een notariële volmacht op te laten stellen, voor het geval zijn vrouw zo achteruit gaat dat zij juridisch gezien niet meer zou kunnen. Mogelijkheden voor schenken blijven dan bestaan. Daarnaast zouden zij ook testamentair nog zaken kunnen regelen.
Het vaststellen van de eigen bijdragen gebeurt door het CAK (Centraal Administratiekantoor AWBZ).
Hebt u nog vragen over dit ingewikkelde onderwerp? Ik kan het me voorstellen. Neem gerust contact met mij op, ik maak graag tijd voor een persoonlijk gesprek.
Mr. P. K. de Boer, notaris